Solidarity Forever

Det mener vi om SOLIDARITY FOREVER...

 

Christian Juhl, Folketinget, Enhedslisten

 

Klassekampen er international. International solidaritet er forudsætningen for at vi i arbejderbevægelsen kan vinde nye sejre.

Sangene har altid været vores vej til at skabe fællesskab og sammenhold. Janne Lærkedahl har valgt nogle af de bedste sange, og hendes stærke og smukke stemme, sammen med musikken gør, at alle sangene kommer til deres ret, selvom det er år siden, de er skrevet.

Janne Lærkedal bærer de gamle folkesangere og protestsangeres traditioner med ind i sangene – og minder om hendes amerikanske musikalske ”søster” Anna Feeney, der i en af sine mest kendte sange synger: Have you ever been in Jail for Justice, then you are a Friend of mine. Tak for sangene, Janne. Send mig straks 10 eksemplarer, så vennerne kan høre dine nye, gamle sange.

Venlig hilsen Christian Juhl, MF, Enhedslisten

 

 

Jan Guldmann, Formand for 3F Grafisk Randers/Århus

 

”Jeg kan kun give den nye flotte CD, Solidarity Forever med Janne Lærkedahl, lutter røde roser med på vejen. Flot, at der stadig er folk, som både tør og vil udgive klassiske sange med et indhold, som udtrykker en holdning om solidaritet. Når sangene samtidig er sunget af en af landets mest rene og ypperligste stemmer, med en følelse, som stod man selv midt i begivenheden kan det næsten ikke blive bedre. Jeg kan varmt anbefale denne CD – og glæder mig allerede til det næste udspil”.
Jan Guldmann, Formand for 3F Grafisk Randers/Århus

 

Tommy Andersson, President, UNI Global Graphical & Packaging

 

"Lyssnade i går kväll på cden. Sångerna inspirerar och stärker mig i kampen för en generösare och solidarisk värld. Lycka till med projektet".

 

Dennis Kristensen, Forbundsformand, FOA Danmark

 

Sad i nat i mørket på motorvejen på vej hjem fra en debat med unge socialdemokrater på Fyn om blandt andet, hvad vi forstår ved fællesskab og solidaritet i dagens Danmark, og sang med på sangen ”Joe Hill” om den svenske fagforeningsaktivist, der var med i opbygningen af den amerikanske fagforening ”Industrial Workers of the World” (IWW) i begyndelsen af 1900-tallet.

Den sang havde jeg som 18-årig med hjem i rygsækken fra Barcelona på en LP med den amerikanske folkesanger Joan Baez fra en Interrail-tur ud i Europa.

Jeg har ikke hørt den i mindst 25 år og alligevel dukkede teksten krystalklart op fra en af mine (mange) ubrugte hjerneceller.

Det var i det hele taget spøjst.

Sangen er med på en ny CD med solidaritetssange sunget af Janne Lærkedahl, som dukkede op på mit bord i går, og som jeg helt tilfældigt stak i tasken til brug på bilturen til og fra Fyn. Og så kom CD’en helt utilsigtet til at modsvare det, som vi brugte aftenen på at debattere. Mærkeligt sammenfald.

Joe Hill, som egentlig hed Joel Hägglund, brugte sange som middel i organiseringsarbejdet for IWW, og skrev både egne sange og nye tekster til klassiske Frelsens Hær-sange. En af sidstsnævnte slags ”Solidarity forever” har givet CD’en navn. Sangen hedder i Frelsens Hærs version ”Glory, Glory Hallelujah”.

Det skulle så være store-nostalgi-motorvejs-tur – troede jeg -, men på Storebæltsbroen gik Janne Lærkedahl i gang med ”Free Nelson Mandela” om den sydafrikanske leder af befrielsesbevægelsen ANC, advokaten, borgerrettighedskæmper med meget mere, som siden blev den første præsident i Sydafrika efter apartheid-systemets fald. Sangen blev skrevet, da Nielsen Mandela havde siddet 21 år på den sydafrikanske fængselsø Robben Island på grund af sin kamp for at afskaffe de hvides herredømme over de sorte.

Mandela kom til at tilbringe yderligere 6 år i fængsel, før den internationale solidaritet pressede apartheidstyret op i en krog, hvor løsladelse var den eneste mulighed. Også den sang, står et eller andet sted mellem de gamle vinylplader i en live-udgave fra en svensk støtte koncert for ANC med praktisk taget alt, hvad der kunne krybe og gå i den svenske rock- og folkemusikverden. Det officielle Sverige spillede den gang under Oluf Palme en langt stærkere rolle i solidariteten med undertrykte folk, end den danske regering nogensinde kom til.

Og så var der ellers en lang række nyere solidaritets- og protestsange – ”Universal soldier”, som jeg sørme også kunne teksten på fra Buffy Saint-Maries udgave, og som jeg vist nok skrev en stil om i folkeskolen, ”Talk about a revolution”, som hører til i ungernes CD-samling med Tracy Trapman og John Lennons ”Imagine”.

Og så naturligvis ”We shall overcome”, som Bruce Springsteen forleden gav sin fortolkning af i Oslo på 1 årsdagen for bombesprængningen i Oslo og den bestialske nedskydning på Utøya.
Op på den måde blev det, der skulle have været en halvtræt, lidt trist køretur i mørket, til en ganske fornøjelig tur rundt om solidaritetsbegrebet med Janne Lærkedahls dejlige stemme.

 

Lizette Risgård, næstformand, LO Danmark

 

"Fællesskab og solidaritet mellem folk bliver aldrig umoderne – og ideen om at udgive en CD med nyfortolkninger af sange med dét budskab, sange med holdning og værdier syn’s jeg rigtigt godt om. Og når det er Janne Lærkedahl og Band, der fortolker sangene, giver tekst og musik endnu mere mening. Janne synger - som altid - fantastisk smukt og bandet spiller ditto. Jeg vil klart anbefale ”Solidarity Forever” til alle jeg kender – både i Danmark og around the world. De bedste hilsner fra Lizette Risgaard".

 

Peter Waldorff, Generalsekretær, Public Services International (en internetional faglig organisation med mere end 500 fagforbund fra mere end 140 lande).


“I en tid hvor fagbevægelsen er udfordret overalt har vi brug for kampsange så vi kan holde gejsten oppe. Denne blanding af nye og gamle klassikere indeholder masser af vitaminer og solidaritet!  Held og lykke med projektet, Peter Waldorff”.

 

Simon Tøgern, sektorformand, HK/Privat

 

Det er altid spændende at høre nogle af den internationale arbejderbevægelses mange sange i en ny fortolkning. Og det er altid godt at høre Jannes stemme. Hun og vennerne giver et fornemt bidrag til en lang og rig tradition. Jeg håber, CDen får stor udbredelse. Med kammeratlig hilsen Simon

 

Thorkild Jensen, forbundsformand Dansk

 

Er der to ting der hænger sammen, så er det fagbevægelsen og fælles sang. Jeg har lyttet til et udsnit af sangene på CDen Solidarity Forever. Her får man fællesskabsfølelsen og lysten til at synge – måske helst for sig selv – eller gerne i et stort fællesskab. På Metalskolen ved Jørlunde er der morgensang hver morgen. Jeg føler, at der er nogle af tillidsrepræsentanterne, når de er der på deres første kursus, som synes det er noget underligt noget, at skulle synge morgensang, men det viser sig hurtigt at de får fællesskabs følelsen og synes det er en god måde at begynde dagen på. Så vi holder fast i traditionen og jeg tror at det fremmer solidariteten – Solidarity Forever.
Thorkild  E. Jensen

 

Anders Skattkjær, nestleder, Fellesforbundet Norge

 

Sjelden har det solidariske verdigrunnlaget som fagbevegelsen er tuftet på vært viktigere å forsvare enn i dag. Mangelfull styring over kapitalen og feilslått økonomisk politikk har ført millioner av mennesker ut økononmiske og sosiale vansker i store deler av Europoa og i verden for øvrig. Faglige rettigher er under sterkt press. Fagbevegelsens styrke avhenger av at vi driver målrettet organisasjonsarbeid og at vi skolerer og motiverer medlemmer og tillitsvalgte. "Solidarity Forever" er et viktig bidrag i å bygge opp under samhørigheten og samholdet og i å inspirere. Utvalget av sanger med sterke tekster, vakker tonesetting og ikke minst Janne Lærkedahls framførelse, gjør at "Solidarity Forever" vil bli et viktig musikalsk og kulturelt bidrag. Jeg har hatt gleden av å høre Janne Lærkedahl i ulike sammenhenger live. I sine framførelser i "Solidarity Forever" har hennes stemmeprakt kommet til rette. Spesielt er jeg imponert over hennes framførelse av  "Grazie a la Vida" av Violetta Para  ("Jag vil tacka livet"). Men det er mange andre sanger som også vil være til glede og inspirasjon. Terrorhandlingene i Norge 22. juli 2011, der mange unge ble drept på grunn av deres tro på en politikk tuftet på solidaritet - har i etterkant vist at nettopp slike sanger som "Solidarity Forever" representerer, har hatt en stor betydning i å slå tilbake hatet som terroristen representerte, i sorgarbeidet og i det å komme videre. Det er kanskje derfor jeg ble mest berørt av nettopp "Grazia e la Vida".

Anders Skattkjær.

 

Finn Erik Thoresen, Styreleder for Norsk Folkehjælp

 

Jeg har i kveld hørt på sangene og er mektig imponert.
Det er ikke mangel på ressurser i verden. Det er først og fremst mangel på sosial rettferdighet, En norsk dikter sa det slik "Edelt er mennesket - jorden er rik. Finnes her nød og sult - skyldes det svik". Verden er ikke fattig, den er urettferdig.
Når internasjonale selskaper og finansmarkedene får stadig mer makt på bekostning av fag- og arbeiderbevegelsen betyr det mindre demokrati og mindre muligheter for politisk styring.
Sang og musikk er viktig i vår kamp for en bedre verden. Dere gjør et viktig stykke arbeid med dette initiativet til mobilisering av de gode kreftene.
Det er folk som forandrer verden og solidaritet går aldri ut på dato!
Jeg er glad for dette initiativet, og ønsker lykke til videre. Kan jeg bidra med noe så si ifra!

 

Nicola Konstantinou, Head of Secretariat for UNI Europa Graphical & Packaging

 

Dear friends! I really love these songs. All of us have to remember them forever. It is our duty. These songs are part of our culture. They are part of our struggle for a better world.
"Solidarity forever", very good title for this CD! Solidarity between the workers, between the people and across the countries : "International solidarity" and "forever". "Never Forget" and "Never Resign". Congratulations to all who contributed to produce this CD and many thanks. Long life to these songs. They are just beautiful.
"And the union makes us strong"... "All together now"... Nicola Konstantinou

 

Leif Mattivaino, international sekretær, GS-Facket, Sverige

 

"Kära vänner. CD'en "Solidarity Forever" är ett utmärkt initiativ! Jag kommer att sprida den till alla mina olika nätverk. Vänliga hälsningar Leif ".

 

 

Christian Grønnemark, HK/Hovedstaden

 

"Stor stemme, sprøde klange, nyfortolkning af gamle sange.

Endelig kom CD'en der både kræser øregange og bevæger hjertet.
En stor musikalsk oplevelse der varmt kan anbefales". De bedste hilsener fra

Christian Grønnemark, formand HK/Hovedstaden

 

Benedicte Toftegaard, fællestillidsmand, Aller Tryk

 

”Flot og modigt intiativ! Solidaritetssange eller arbejdersange har altid betydet meget for at kunne skabe gejst og tale til følelserne. Og det kan der være godt brug for i en tid, hvor det mest går tilbage. Det ville være dejligt, hvis nye unge generationer kan lære melodierne og opleve fællesskabsfølelsen, når man synger sammen. Janne Lærkedahl har en flot stemme, der fylder sangene ud. Held og lykke med projektet!” Benedicte Toftegård, fællestillidsmand Aller Tryk.

 

Brian Christiansen, fællestillidsmand Rosendahls-Schultz Grafisk

 

"Jeg har nu gennemhørt alle sangene, og magen til glæde og varme skal man lede længe efter. Jeg er helt sikker på at enhver, som er åben og modtagelig for solidaritet, vil tage godt imod denne CD. Jeg vil ønske jer alt mulig held og lykke med udgivelsen, og i kan være helt sikker på at der bliver bestilt et eksemplar af undertegnede".
Kollegiale hilsner Brian Christiansen – Fællestillidsmand Rosendahls-Schultz grafisk

 

Allan Mylius Thomsen, historiker og skribent

 

Arbejderklassens kamp har ikke altid kun været strejker, møder og demonstrationer. Dens kamp ligger ikke kun beskrevet i tunge, støvede bøger. Gennem årene har mange kunstnere givet deres besyv med, til støtte af den internationale kamp, både i skrift og til musik. Solidarity Forever har samlet og nytolket en række af disse klassiske arbejdersange, med en stor pli og veneration. Når man lytter til teksterne, går det igen op for én, at kampen, på trods af at mange er skrevet tilbage i begyndelsen af 1900-tallet, ikke har ændret sig i nævneværdig grad. Det er i høj grad stadig de sammen mål værdier, som der kæmpes for jorden over. Sangene er i deres nytolkning et frisk pust. Men også et lidt vemodigt tilbageblik på ens egen ungdom, hvor disse sange også var en del af kampen i hverdag og fest.
Det er en rigtigt god ide at samle og nyindspille disse sange, og da det er gjort med nænsom og professionel hånd, er de absolut en nydelse for både øre, hjerte og intellekt.
Med venlig hilsen Allan Mylius Thomsen

 

Britta Thomsen, EU-parlamentariker, Socialdemokraterne

 

Tusind tak for at I sendte mig en prøve på den spændende cd. Jeg synes, at det er forfriskende at høre en erfaren kvinde synge disse gamle og udødelige arbejdersange op. De er simpelthen klassiske og globale. Her på gangen i Europa Parlamentet, synes mine socialdemokratiske kolleger fra flere europæiske lande, at det er et godt initiativ. Specielt er sangen ”Solidarity Forever”, der handler om ”the union”, populær - måske fordi, de alle sammen kender den og kan synge med. Solidarity forever :-)
Britta

 

 

Svend-Erik Hermansen, S, medlem af byrådet i Høje Tåstrup kommune i mere end 25 år

 

Et historisk tilbageblik – og en melding til nutiden! Sangene beskriver bredt de kampe, der har været tidligere, og de giver samtidig en historie fra tiden, der var før.

En af sangene – We Shall Overcome – siger med få ord lidt om dagens temaer og kampe.
Her understreges nemlig behovet for fred og ikke mindst understreges det, at det at leve i fred og ikke at være bange, fortsat er et krav, som alle mennesker skal have opfyldt.
CDen er til eftertanke – og til nydelse! Venlig hilsen Svend-Erik

 

Viggo Thinggaard, fællesformand, HK Østjylland og Hans-Henrik Hansen, formand, HK Kommunal Østjylland: 

 

”For første gang i mange år er der i Europa en spirende folkelig modstand mod gold sparepolitik og for jobs og social retfærdighed. ”Solidarity Forever” kommer derfor på det hele rigtige tidspunkt. Pladen kæder på fornem vis internationalisme og solidaritet sammen.”

 

Må vi høre din mening?

Send en mail til

info@solidaritysongs.com

 

 

De har også skrevet om Solidarity Forever:

 

Christian Juhl, Folketinget, Enhedslisten

 

Christian Grønnemark, HK/Hovedstaden

 

Brian Christiansen, fællestillidsmand Rosendahls-Schultz grafisk,

 

Svend-Erik Hermansen, S, medlem af byrådet i Høje Tåstrup kommune i mere end 25 år

 

Viggo Thinggaard, fællesformand, HK Østjylland og Hans-Henrik Hansen, formand, HK Kommunal Østjylland

 

 

 

 

 

 

 

www.solidaritysongs.com